Bilindiği üzere susam bitkisi ana vatanı Afrika kıtası olmakla birlikte ülkemizin iklim ve toprak şartlarına acayip uyum sağlamış, daha doğrusu iklim ve toprak isteklerini bizim coğrafyada bulabilmiş önemli bir bitki olmakla birlikte tarımsal üretimimizde önemli yeri vardır.
Susam Nasıl Tüketilir?
Susam tohumları aynı zamanda bitkinin kullanan meyve kısmını oluşturur. Susamı pek çokları simite verdiği tattan bilir ama kahvaltılık ekmeğe sürülebilir kıvamda susam ezmesi daha çok Ege Bölgesi illerinden Denizli ve Uşak’ta çokça bilinir ve tüketilir.
Denizli’de hamur işlerinde ve taze yufka yaparken hamur içine susam ezmesi ve pekmez karışımı ya da toz/kristal şeker ilave ederek tahinli çörek benzeri ev yapımı ürünler yapılmaktadır.
Susam Tohumundaki Etken Maddeler Nelerdir?
1 porsiyon (100 gr.) Susam Tohumu içerik olarak aşağıdakileri ihtiva eder.
A vitamini: 15 İ.U.
Tiamin 1,07 mg;.
Niasin: 2.7 mg;.
Kalsiyum: 580 mg.
Potasyum: 360 mg.
Fosfor: 308 mg.
Demir: 5.2 mg.
Yağ: 24gm.
Karbonhidrat: 10 gram.
Protein: 9 gram.
Kalori: 280
Yukarıdaki içerik analiz sonuçları da göstermektedir ki susam insan vücudu için olmazsa olmaz pek çok vitamin, protein ve lifli maddeleri içermektedir. Bu sebeple kalsiyum sonuçlarını göz önünde bulundurursak özellikle kemik erimesi rahatsızlığı olan orta yaş üstü kişiler özellikle kadınlar, gelişim çağındaki çocuklar için önemli bir besin kaynağıdır. Bu sebeple sofranızda susam ve susam ürünlerine yer açın. Vücudunuzda ve sağlıktaki iyileşmeyi kısa sürede siz de fark edeceksiniz.